Przejdź do treści

Prowadzisz Restaurację? Dowiedz Się Co Zrobić Z Olejem Zużytym

Do 2011 roku rozporządzenie ministra środowiska określało wymogi, jakie muszą być spełnione, aby uzyskać pozwolenie na spalanie przepracowanego oleju w piecach. Wszystkie te czynności jesteśmy w stanie wykonać sami w zaciszu własnego garażu, jeżeli jest on wyposażony w kanał rewizyjny lub mamy do dyspozycji podnośnik bądź rampy. Każdy posiadacz olejów przepracowanych powinien przekazać je firmie, która zagospodaruje nim zgodnie z obowiązującymi wymogami prawnymi. Sprwadź odbiór zużytych olejów gastronomicznych – Zielone Restauracje

Nasza giełda odpadów jest atrakcyjnym miejscem dla odbiorców, dlatego każdy skup przepracowanego oleju, znajdujący się w naszej aplikacji, to pewność profesjonalizmu. W trosce o najwyższą jakość gwarantujemy, że każda z firm posiada niezbędne uprawnienia, specjalistyczny sprzęt oraz wykwalifikowaną kadrę. Przed przyjęciem oferty dobrze jest przekazać, w jaki sposób jest przechowywany olej. Jest to szczególnie istotne, jeżeli odbiór dotyczy oleju przechowywanego w beczkach. Część przedsiębiorst gwarantuje w tej sytuacji beczki na wymianę, co oczywiście należy uzgodnić wcześniej.

Chcąc uniknąć problemów, można skorzystać z usług firmy oferującej skup przepracowanego oleju. Jest to korzystne i wygodne rozwiązanie pozwalające przedsiębiorcom na zgodne z prawem pozbycie się niebezpiecznych odpadów. Dostarczenie oleju do specjalnego zakładu, w którym może odbyć się jego utylizacja wcale nie jest zadaniem trudnym. Właściciele lokali gastronomicznych mogą więc podpisać z nimi umowę. W zamian za to dostaną również specjalne pojemniki, do których należy sukcesywnie zlewać zużyty olej spożywczy.

Kiedy codziennie segregujesz śmieci, wygrywasz jako odpowiedzialny obywatel. Wystarczy wyrobić sobie nawyk wrzucania odpadów do odpowiednich koszy, a zmniejszysz chociażby downside samorządów lokalnych w zakresie gospodarowania odpadami. Segregowane śmieci są często tańsze w utylizacji, ponieważ nie wymagają tak dużego ręcznego lub mechanicznego sortowania, jak odpady mieszane. Jeżeli chodzi o olej spożywczy, w warunkach domowych, w małych ilościach, można wylać go po prostu do kanalizacji. Inaczej jest w restauracjach i zakładach przemysłowych, gdzie tłuszcze używane w dużych ilościach powinny być utylizowane przez specjalne jednostki. Oczywiście, nie ma przeszkód, by i osoby prywatne oddały olej do utylizacji.